इतनी कथा सुनकर नाराज जीने कहा हे पिता तीनों लोक का वृतांत तो मैं आपसे सुना है अब आप मुझे मनोरंजन का हाल सुनाने की कृपा करें ब्रह्मा जी बोले हे नारद 14 मुनि तथा मनोरंजन वे संसार में अत्यंत प्रसिद्ध है मनुष्यों के नाम इस प्रकार हैं इस नवु सो अच्छे उत्तम तमस रेवत जासूस वक्त श्रवण रुचि ब्रह्मा श्रवण ब्रिंग रुद्राक्ष ने देवशरनी तथा इन्द्रासनी ए 14 मन्वंत्रण मेरे एक दिन में व्यतीत हो जाते हैं प्रत्येक मनोरंजन के सप्त ऋषि देवता तथा इंद्र अलग-अलग होते हैं प्रत्येक मनु के 10-10 पुत्र हैं यह सभी मन्वंतरण भूत भविष्य तथा वर्तमान काल के हैं जब 14 मन्वंतरण व्यतीत हो जाते हैं उसे समय को एक कप कहते हैं वह कप मेरा एक दिन कहलाता है जब एक चतुर योगी व्यतीत हो जाती है उसके पश्चात प्रलय हो जाता है और मैं आनंदपूर्वक सो जाता हूं मैं नारद अब मैं प्रत्येक मनु के पुत्रों सप्त ऋषि देवताओं तथा इंद्र के संबंध में कहता हूं कि कि मन्वंत्रण में कौन-कौन से मालूम के पुत्र सप्त ऋषि देवता तथा इंद्र होते हैं ध्यान पूर्वक सुनो हे नारद पहले इस ना बहू मनु के दास पुत्रों के नाम इस प्रकार हैं अग्नि श्री आग में हुआ मेघा मेघा अतिथि वासु ज्योति में जीत महान हो हवन तथा शुभ कृष्णाव मंत्र में जो सप्तर्षि होते हैं उसके नाम इस प्रकार है मस्जिद अटरिया फुलवा प्रीत फुलवा तथा वशिष्ठ इन मनोरंजन में देवताओं को नाम नियम तथा इंद्र का नाम यज्ञ होता है ही नारा दूसरे इस नाम मनु के पुत्र के नाम इस प्रकार हैं कई ध्रुव वस्त्र की ज्योति मूर्ति तप मृत्यु मनुष्य तथा नाप तथा सूर्य इस मनुवंत्रण के शब्द ऋषियों के नाम इस प्रकार है ऊर्जा स्तंभ पर स्तंभ स्राव वसुमन ज्योति मां घृत मां तथा रोशित मां इस मनुवंत्रण में देवता का नाम पुष्टि तथा इंद्र का नाम रोशन होता है हे नारद तीसरी उत्तम नाम मनु के पुत्र इस प्रकार है दक्ष अर्जित ऊर्जा मधु माधव सुनिश्चित हे नारद तीसरी उत्तम नमक मनु के पुत्र इस प्रकार हैं दक्ष अर्जित ऊर्जा मधु माधव सुरुचि शुक्रवार नमः तथा ऋषभ इस मनुवंत्रण में वशिष्ठ के पुत्र जिन्हें ऊर्जा कहा जाता है सप्त ऋषि होते हैं देवता का नाम सत्य वेद इस रोहित तथा इंद्र का नाम सत्यजीत होता है यह नारा डी चौथ दशम नमक मनु के पुत्र के नाम इस प्रकार है घृतपथ शॉर्ट पाठ तपन तप प्रति सोल आपका लाभ धनवंती खड़क तथा महर्षि इस मनुवंत्रण के शब्द ऋषियों के नाम इस प्रकार है गर्ग पृथ्वी वामन जय माता का पिन तथा कपिवा वास इस मनुवंत्रण में देवताओं का नाम सत्य तथा इंद्र का नाम विशिष होता है हे नारद पांचवी रेवत मुनि के पुत्रों के नाम इस प्रकार है प्रथम चार पुत्रों के नाम चौथ मनु के अंतिम चार पुत्रों के समान है शेष 6 पुत्रों के नाम यह है पहले ऋषि तप अरण्य प्रकाश की संदेह सत्यजीत हेतु इस मनुवातारण में सप्त ऋषियों के नाम इस प्रकार होते हैं देव जय शिव टांकोरम पूरे उद्धव बहू तथा रॉन्पद इसमें देवताओं का नाम भूत तथा इंद्र का नाम वृषभ होता है हे नारद छठ में जरासूस मनुष्य के पुत्रों के नाम वही है जो आदरणीय के पुत्रों के नाम है वह संख्या में दास है इस मंत्ररण के शब्द ऋषि के नाम इस प्रकार होते हैं एक सुंदर-सुबह विश्वास इस रावत मिर्जा तथा सुषेत इस मनुवातारण में पांच प्रकार के देवता होते हैं जिसका नाम इस प्रकार है आप प्रसव केतु पृथक तथा खेल इसमें इंद्र का नाम मृदुल होता है हे नारद विश्वामित्र तथा जगदीप इस मन्वंत्रण में 12 अदिति 72 वरुनगढ़ 11 रूद्र तथा विश्वामित्र देवता है इसमें से इंद्र का नाम पूरा सुंदर होता है हे नारद आठवी श्रावणी मनुष्य के पुत्र के नाम इस प्रकार है 121 सुमंत घृत मां वासु वशिष्ठ अरुण विष्णु राज तथा सुमति इसमें सप्त ऋषि का नाम इस प्रकार होते हैं पहले पाराशर व्यास अतिरिक्त कृपाचार्य द्रोणाचार्य अश्वत्थामा तथा गला इस मन्वंतरण के देवता का नाम आज मार्केट तथा कश्यप है एवं इंद्र को बाली कहा जाता है हे नारद 90 रुचि नमक मनु के पुत्रों के नाम इस प्रकार है गणित केतु ड्रिप केतु पांच निष्कृति विश्व केतु प्रीत श्रवण शराब इसरो तथा गत इस मन्वंतरण के सप्त ऋषियों के यह नाम है मेक तिथि वासु ज्योतिष मां घृत मां वर्णित है तथा पूर्व इनमें देवताओं का नाम प्रिया मुक्त तथा इंद्र का प्रभु होता है हे नारद दास में ब्रह्म सारणी मुनि के पुत्रों के नाम इस प्रकार है पहला अक्षर उत्तम मौत मुरी सेन वृषभ सेन सप्तानी निर्मित्र जयद्रव्य मुरी धुन दर्शन तथा सुरुचि इसमें देवताओं का नाम अमित तथा चंद्र का नाम सुषमा होता है यह नारद 11 में वृषभ मनु के पुत्रों के नाम इस प्रकार हैं सरवत पुरानी राम दशक बहू नाक खंड मनु ग्रीन सुसर तथा आधा इस मनुवंत्रण में सप्त ऋषियों के नाम इस प्रकार होते हैं हर्षित अनंत निषाद स्वर अष्ट वर्ग चारु क्राइस्ट वशिष्ठ तथा दंत इस मनोरंजन में संगम कायम्मा तथा निर्माण पर काम नामक तीन प्रकार के देवता होते हैं तथा इंद्र का नाम विद्युत होता है यह नारद बारे में रुद्र शमी मनु के पुत्र का नाम इस प्रकार है देवन उपाध्याय देव श्रेष्ठ सरनाथ देवता देवप्रहर विदेव देव प्रिया सुप्रिया तथा प्रिया रेवा इस मन्वंतरण में सप्त ऋषि के नाम इस प्रकार होते हैं वशिष्ठ सूत्र आती सूट आश्रित काव्य स्रोत फुल्का फुल शुरुआत तथा प्रगति इसमें देवता पांच रहित के नाम से प्रसिद्ध होते हैं तथा इंद्र के नाम से मृत नाम होता है हे नारद तेरे देव सारणी मनु के पुत्र के नाम इस प्रकार हैं चित्र विचित्र तब विस्तृत अन्य क्षेत्र वृद्धि निर्भय ड्रोन तथा शब्द इस मनुवंत्रण के शब्द ऋषि के नाम इस प्रकार हैं घृतमती हरमन तब्दर्शी दुखदर्शी विश्वास तथा निराशास्त्र इसमें देवता को संतराम तथा इंद्र को देव श्राद्ध कहते हैं हे नारद 14 में इंद्र श्रावणी मनुष्य के पुत्र के नाम इस प्रकार है वासु तरंग में भू विष्णु प्रवीण सुनिजार तेजस्वी संभल तनु ग्रह तथा अनूप इस मनोरन् में सप्त ऋषि के नाम इस प्रकार हैं अवनीत मार्ग अतिम सुरुचि युक्ति सुख रहता था अर्जित इसमें देवताओं का नाम इस्रावो तथा इंद्र का नाम सूची होता है
TRANSLATE IN ENGLISH
After listening to this tale, the angry man said, O father, I have heard the story of the three worlds from you, now please tell me the story of Manoranjan. Brahma ji said, O Narada, the 14 sages and Manoranjan are very famous in the world. The names of the men are as follows. This Navu So Achche Uttam Tamas Revat Jasoos Wakt Shravan Ruchi Brahma Shravan Bring Rudraksh Devsharani and Indrasani. These 14 Manvantrans pass in one day of mine. Each Manoranjan has different Sapta Rishi Gods and Indras. Each Manu has 10-10 sons. All these Manvantrans are of past, future and present time. When 14 Manvantrans pass, that time is called one cup. That cup is called one day of mine. When one clever yogi passes, after that there is Pralaya and I sleep happily. I, Narada, now I tell about the sons of each Manu, Sapta Rishi Gods and Indra, that which sons, Sapta Rishi Gods and Indra are known in Manvantran? Indra is the Indra. Listen carefully, O Narada. First, the names of the sons of Manu are Agni Shri, the fire has Megha, Megha, Atithi, Vasu, the light has great victory. The names of the Saptarishis in the havan and the auspicious Krishna mantra are as follows - Masjid, Ataria, Phulwa, Preet, Phulwa and Vashishtha. In these entertainments, the names of the gods are rules and the name of Indra is Yagya. Secondly, the names of the sons of Manu are as follows - Dhruv, cloth's light, idol, penance, death, man, and measure and Sun. The names of the sages in this Manuvantran are energy, pillar, secretion, Vasuman, light, mother, ghee, mother and illuminated mother. In this Manuvantran, the name of the deity is Pushti and the name of Indra is illuminated. O Narada. The third best name of Manu's sons is Daksh, acquired energy, Madhu, Madhav, certain. O Narada. The third best name of Manu's sons is Daksh, acquired energy, Madhu, Madhav, Suruchi, Friday Namah and Rishabh. In this Manuvantran, the sons of Vashishtha are as follows. These are called energy. There are Sapta Rishis. The name of the deity is Satya Veda. This is Rohit and the name of Indra is Satyajit. This is Nara D. The names of the sons of the fourth tenth Manu are as follows. Ghritpath, short text, Tapan, Tapa Prati Sol, your benefit, Dhanwanti, Khadak and Maharshi. The names of the sages of this Manuvantran are as follows. Garg, Prithvi, Vaman, Jai Mata Ka Pin and Kapiva Vas. In this Manuvantran, the name of the deities is Satya and the name of Indra is Vishish. Hey Narada, the names of the sons of the fifth Revat Muni are as follows. The names of the first four sons are the same as the last four sons of the fourth Manu. The names of the remaining 6 sons are the first sage, Tapa Aranya Prakash, the doubt Satyajit. In this Manuvatran, the names of the Sapta Rishis are as follows. Dev Jai Shiva Tankoram, Pure Uddhav, Bahu and Ronpad. In this, the names of the deities are Bhoot and the name of Indra is Vrishabha. Hey Narada, in the sixth, the sons of Jarasus, man. The names of the sages are the same as the names of the sons of the revered one. They are Das in number. The words of this mantra are the names of the sages. There are five types of gods in this Manuvataran, whose names are as follows: Aap, Prasva, Ketu, Prapta, and Khel. In this, the name of Indra is Mridul. Hey Narada, Vishwamitra and Jagdeep. In this Manvantran, there are 12 Aditi, 72 Varungarh, 11 Rudra and Vishwamitra gods. Out of these, the name of Indra is completely beautiful. Hey Narada, the names of the sons of the eighth Shravani man are 121 Sumant, Ghee, Maa Vasu, Vashishtha, Arun, Vishnu, Raj and Sumati. In this, the names of the Sapta Rishis are as follows. First Parashar, Vyas, Apart from Kripacharya, Dronacharya, Ashwatthama and Gala. The name of the god of this Manvantran is Aaj Market and Kashyap and Indra is called Bali. Hey Narada, 90 Ruchi is the name of Manu's sons. This is Ganit Ketu Drip Ketu Five Nishkriti Vishwa Ketu Preet Shravan Sharab Isro and Gat The names of the Sapta Rishis of this Manvantran are Mak Tithi Vasu Jyotish Maa Ghrit Maa are described and in the previous, the name of the deities is Priya Mukt and the Lord of Indra. In the Brahma table in Das, the names of the sons of Muni are as follows: First letter Uttam Maut Muri Sen Vrishabh Sen Saptani Nirmitr Jayadravya Muri Dhun Darshan and Suruchi In this, the name of the deities is Amit and the name of the moon is Sushma. In Narada 11, the names of the sons of Vrishabh Manu are as follows: Sarvat Purani Ram Dashak Bahu Nak Khand Manu Green Susar and half In this Manuvantran, the names of the Sapta Rishis are as follows: Harshit Anant Nishad Swar Ashta Varg Charu Christ Vashisht and Dant In this entertainment, there are three types of deities named Sangam Kayamma and Kaam on the creation and the name of Indra is Vidyut. This is Narada about Rudra Shami Manu's son's name is as follows Devan Upadhyay Dev Shrestha Sarnath Devta Devprahar Videv Dev Priya Supriya and Priya Reva In this Manvantran the names of the Sapta Rishi are as follows Vashishtha Sutra Aati Suit Dependent Poetry Source Fulka Full Beginning and Progress In this the deities are famous by the name of Panch Rahit and the name of Indra is Mrit. O Narada your deity Sarni Manu's sons' names are as follows Chitra Vichitra then detailed other area growth Nirbhay Drone and words In this Manuvantran the names of the words Rishi are as follows Ghritmati Harman Tabdarshi Dukhdarshi Vishwas and Niraashtra In this the deity is called Santram and Indra is called Dev Shraddh O Narada in 14 Indra Shravani the names of man's son are as follows Vasu Tarang Bhu Vishnu Praveen Sunijar Tejasvi Sambhal Tanu Graha and Anoop In this Manvantran the names of the Sapta Rishi are as follows Avneet Marg Atim Suruchi Yukti Sukha lived Arjit In this the names of the deities are Isravo and IThe name of the centre is listed
0 टिप्पणियाँ